Shein: Ultra fast fashion oblečení plné toxických látek

Na světě snad (až na výjimky) neexistuje nikdo, kdo by nemiloval levné nakupování. Ne vždy s ním navíc musí jít ruku v ruce nízká kvalita oblečení. Pokud ale mluvíme o populárním webu a aplikaci Shein, raději se mějte na pozoru. Nedávno totiž bylo zjištěno, že prodávané oblečení je plné toxických látek. Je to jediný problém, který Shein má?

Shein obchod se, podobně, jako nyní více rezonující Temu, těší celosvětově velké oblibě. A to nejen proto, že denně přibývá nekonečně mnoho trendy výrobků a oblečení, se kterými lze udělat parádu na sociálních sítích. Ale také díky nízkým cenám, které dovolují i méně majetným lidem cítit se bohatě.

Problém však je, že šaty, boty, plavky, trička, dětské oblečení a mnoho dalších výrobků za nízké ceny, s sebou přináší nemalou daň. A to nejen v podobě vykořisťování lidí a zahlcování planety odpadem, ale také zdravotních potíží, které mohou pramenit z toho, že se v oblečení při testech našly toxické látky.

Co je ale ve světě Shein od jeho spuštění vše nového? Na to se podíváme níže.

Shein krade designy

krádež designu shein

Při tom tempu, kdy je potřeba každý den přidat do Shein aplikace stovky nových položek, je jasné, že pramen vlastní inspirace brzy vyschne. Jelikož ale žijeme v době internetu, není vůbec problém zjistit, co kdo vyrábí a prodává na druhé straně planety. A tak se mnohdy stává, že si Shein “vypůjčí” design výrobků od jiných značek. Těm se to samozřejmě nelíbí, takže v řadě případů s tímto gigantem zahajují právní spor. Ne každá značka na to však má dostatek financí a času, takže počet postižených může být ve skutečnosti ještě mnohem vyšší. Mezi dotčené patří například značka doplňků Chrome Hearts.

Oblečení plné toxických látek

Mezi další varovné zprávy, které před nedávnou dobou obletěly internet, patří ta, že se při laboratorních testech výrobků Shein podařilo detekovat nebezpečnou chemii, která zahrnuje škodlivé, a někdy dokonce toxické, látky. Vzhledem k tomu, že oblečení nosíme na kůži, kterou může do těla něco snadno proniknout, při dlouhodobém nošení může jít opravdu o velký problém. Z bezpečnostních důvodů bychom určitě nedoporučili tu pořizovat například i výrobky pro děti.

Lidé pracují i 75 hodin týdně

Dalším alarmujícím jevem je to, že pracovníci Shein stále pracují až 75 hodin týdně. (Pro představu, v našich podmínkách se běžně pracuje kolem 40 hodin týdně.) A to i přesto, že Shein deklaroval, že pro své pracovníky zlepší podmínky. V průměru jsou tu zcela běžné 12hodinové směny, které nezahrnují přestávku na jídlo a odpočinek. Týdně lidé pracují 6-7 dní.

EU požaduje větší regulaci

shein regulace EU

Vzhledem k periodicky se opakujícím potížím přetekla EU trpělivost a požaduje, aby byl Shein více regulován. A na základě toho by pak mělo jít mnohem snáze zjistit, jaké v této společnosti ve skutečnosti panují poměry. (V této chvíli investigace často probíhá tajně a nikdo dovnitř společnosti zvenčí transparentně moc nevidí.)

V praxi to znamená, že Shein má čas do konce srpna implementoval významnější strategie ochrany spotřebitelů. Společnost bude muset dále důsledně sledovat zboží, které je prodávané přes platformu. Dále bude muset kontrolovat a potírat obchod s nelegálním zbožím a bude muset posílit opatření, které potírá nenávistné projevy. V neposlední řadě se také bude muset podrobit ročním auditům, následkem čehož by měla Evropská komise lépe vidět do praktik a činností Shein. Pokud společnost tato nařízení nedodrží, čekají ji pokuty, které mohou být tak vysoké, že platformu úplně vyřadí z provozu. Právě to by mělo Shein motivovat ke spolupráci.

Shein na základě toho vydal prohlášení, že s postojem EU souhlasí a s Evropskou komisí komunikuje, takže těžko říct, jak se celá situace v blízké době vyvrbí.

Jak funguje platba?

Pokud neradi kupujete na dobírku, Shein nebude pro vás, protože možná je jen platba přes PayPal, kartou online nebo přes Klarna. Co se týče bankovního převodu, nyní mohou tuto možnost využívat lidé v Belgii. 

Shein v českých korunách

Také je třeba se smířit s tím, že Shein neexistuje v českých korunách, ale pouze v eurech. Pokud vám bude někdy někdo tvrdit opak, mějte se na pozoru!

Co si z toho vzít?

Že Shein patří k dalším problematickým internetovým aplikacím/obchodům, jejichž činnost s sebou přináší mnoho různých nevýhod a rizik. Samozřejmě, od nákupu vás odrazovat nebudeme. Než ale dokončíte další objednávku, zamyslete se, zda vám levné zboží opravdu stojí za to. 

Je možné, že se politika a praktiky společnosti v brzkém budoucnu zlepší. Pokud se tak stane, bude to jedině dobře. Nyní ale za nás zvedáme varovně prst a spíše bychom nákup nedoporučovali.

Celkové hodnocení

Ohodnoťte kliknutím na počet hvězd.

Hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Buďte první, kdo ohodnotí tento článek.

Napsat komentář